Amenajarea camerei unui adolescent este o provocare; aici doarme, studiază și își petrece timpul liber, singur sau cu prietenii. Totodată, este spațiul lui sacru în care se refugiază ca să-și exploreze hobby-urile sau ca să fie departe de lumea adulților.
Fiecare adolescent își dorește să-și amenajeze și să-și decoreze camera după imaginea lui. Iată câteva sugestii care te vor ajuta pe tine, ca părinte, să-i construiești un cuib confortabil.
1. Stabilește tema dormitorului, ținând cont că fiecare adolescent are propriul său stil decorativ.
Tema poate fi definită în funcție de ceea ce îi place adolescentului tău: fotbal, muzică, modă, manga, natură, jocuri video, etc. Un fan al muzicii Rock poate, de exemplu, să afișeze postere cu trupele sale preferate și să atârne o chitară electrică de perete, în stil londonez.
Pe de altă parte, un stil scandinav va crea un spațiu confortabil, propice odihnei și relaxării. Griul, culorile pastelate, precum și materiile prime precum lemnul, vor oferi un spațiu luminos și cald în același timp. Tot felul de scenarii sunt posibile, în funcție de atmosfera pe care adolescentul o dorește: decor boem, hippie-chic, minimalist, futurist sau urban.
2. Găsește culorile potrivite și combină-le.
Odată ce tema a fost stabilită, trebuie să găsești culorile și nuanțele care se vor potrivi în mod natural. Pentru a face acest lucru, bazează-te din nou pe gusturile adolescentului tău (culorile lui preferate) și pe alegerea temei. Însă, ca regulă generală, e de preferat să optezi pentru culori liniștitoare care invită la odihnă și relaxare. În cazul în care dacă adolescentul tău insistă pe nuanțe mai intense, poți miza pe un compromis, împărțind camera în zone: o culoare neutră pentru zona de dormit (unde se află patul) și o culoare mai intensă pentru zona dedicată socializării cu prietenii și colțului de birou.
3. Organizează dormitorul adolescentului în mai multe zone.
Dacă dimensiunea o permite, o modalitate bună și armonioasă de a aranja dormitorul este împărțirea spațiilor astfel: locul de dormit, colțul de studiu și zona de relaxare. Pentru a realiza acest lucru, se poate folosi mobilierul multifuncțional pentru separare sau se pot aplica diferite culori pe pereți, pentru a crea o delimitare prin decor.
4. Alege un mobilier modular și multifuncțional.
Pentru a profita de tot spațiul disponibil în camera adolescentului tău, ia în considerare mobilierul modular, care oferă economie de spațiu și funcționalitate de neegalat. De exemplu, alege un model de pat rabatabil sau chiar suspendat pentru zona de dormit – o soluție excelentă pentru dormitoarele mici este un pat suspendat, astfel încât zona de birou a adolescentului să fie direct sub patul lui. Achiziționează pufuri si taburete de tipul ”doi într-unul” (cu funcția de depozitare, dar și cea de scaun) și fotolii pliante care fac posibila realizarea unui spațiu demn de un adevărat studio. În același timp, mobilierul modular îl ajută pe adolescent să-și depoziteze lucrurile mai ușor.
5. Proiectează un spațiu de birou funcțional.
Realizarea unei zone de lucru în camera adolescentului este esențială, pentru că aici își va petrece timpul atât pentru a-și face temele, cât și pentru a se juca la calculator, a desena și alte hobby-uri (în acest sens, încercă să delimitezi clar acest spațiu de restul încăperii, pe cât posibil).
În ceea ce privește alegerea mobilierului, biroul adolescentului trebuie sa fie practic, iar cel mai bine este să alegi un model care este echipat cu spațiu de depozitare în partea inferioară. Aceste spații (sertare sau nișe) vor fi folosite pentru caietele școlare și alte rechizite. Nu uita să pui o lampă mică de birou și să alegi un scaun ergonomic reglabil.
6. Alege un dressing mare.
După cum bine știm, ordinea nu este întotdeauna ceea ce definește viața unui adolescent. Adesea ghiozdanele, gențile de sport, mingile, skateboard-urile, instrumentele muzicale și hainele tind să rătăcească prin toată camera. Avantajul unui dressing mare este că îi va permite să-și țină cămășile și hainele lungi pe umerașe, pe rafturi să aibă toate haine împăturite, iar jocurile și alte accesorii își vor găsi locul în alte rafturi din dressing.
7. Adaugă o zonă de relaxare confortabilă.
Fie că își dorește să se destindă după ce și-a terminat temele, fie că vrea să-și primească prietenii, creează un mic spațiu confortabil și relaxant pentru adolescentul tău și oaspeții săi. Poți alege o canapea mică sau un fotoliu convertibil pentru spații mai mici, saltele de podea sau câteva pufuri drăguțe. Adaugă cât mai multe perne, pleduri, o zonă de bibliotecă și chiar o boxă de ascultat muzică, pentru a-i oferi adolescentului tău o atmosferă de lounge.
8. Lasă-i loc adolescentului tău pentru a-și personaliza spațiul.
Decorul de perete este cu siguranță partea decorativă preferată a adolescenților, adevărate spații de exprimare creativă, permițându-le să dea frâu liber imaginației.
Adolescentul tău va dori să-și exprime personalitatea în camera lui, așa că este normal să-i lași puțin spațiu liber, fără a risca totuși să vezi afișe și fotografii îngrămădite în cameră. Se poate crea un mood board folosind o grilă de perete, panouri tip peg board, o tablă de plută sau direct pe perete, pentru a atașa postere, mantre, fotografii, ilustrații ori diverse liste. Poate fi folosită și vopseaua magnetică sau cea cu efect de ardezie, care oferă posibilitatea de a scrie note sau de a desena la nesfârșit, permițându-i adolescentului tău să-și schimbe inspirațiile în funcție de dispozițiile sale.
EXTRA TIP: Nu uita să adaugi luminile LED cu neon (sunt preferatele adolescenților) și câteva plante mici verzi, dar care nu necesită multă întreținere.