Decorarea spațiilor mici poate părea uneori un puzzle imposibil. Vrei să încapă cât mai multe, dar camera nu trebuie să arate înghesuită. Vrei să fie plină de personalitate, dar încăperea poate părea haotică și aglomerată.
Există însă și vești bune: este posibil să ai un spațiu mic la fel de elegant și funcțional ca un spațiu mare. Îți oferim câteva idei pentru decorarea spațiilor mici, care să te ajute în amenajarea propriei locuințe.
1. Optează pentru mobilier pliabil, rabatabil și multifuncțional.
Un pat care coboară din tavan, un bufet care se transformă în masă pentru a găzdui până la opt invitați, o bucătărie utilată ascunsă într-un dulap, un raft extensibil… acestea sunt unele dintre soluțiile care îți stau la dispoziție dacă ești creativ. Inspirat de cabinele bărcilor, mobilierul rabatabil are la bază un principiu simplu: acces facil la echipamentele sau mobilierul de care ai nevoie, atunci când ai nevoie, în restul timpului fiind ascuns, pentru a nu aglomera spațiul. Pentru că într-un apartament mic, fiecare centimetru pătrat trebuie optimizat.
De asemenea, e important să găsești un mobilier care oferă un spațiu de depozitare. Optează pentru un pat cu sertare sau un taburet cu spațiu de depozitare, pentru a ascunde pături sau haine suplimentare.
2. Folosește oglinzile.
Oglinzile adaugă atât lumină suplimentară, cât și senzația de spațiu suplimentar în camere, reflectând iluminarea naturală și artificială. Poți folosi o oglindă mare sau să aranjezi câteva mai mici în întreaga cameră și să creezi astfel un perete de galerie.
3. Alege covoare mari.
Decorarea potrivită a unui spațiu mic înseamnă «a crea o iluzie» astfel încât ochiul să vadă mai mult decât există cu adevărat.
Un covor mic va face camera să se simtă la fel de mică. Covoarele mari, în schimb, oferă un sentiment de grandoare și senzația unei camere mai mari. Alege un covor astfel încât cea mai mare parte a mobilierului să se așeze pe el sau să se încadreze de la perete la perete.
4. Concentrează-te pe iluminare.
Spațiile mici pot ajunge adesea să pară întunecate din cauza ferestrelor mici sau inexistente. Unul dintre secretele pentru a face apartamentul tău mic să arate mai mare, este să-l deschizi spre exterior pentru a lăsa să pătrundă lumina naturală. Dacă însă nu este posibil, compensează lipsa luminii naturale adăugând mai multe surse de lumină în fiecare cameră, de la bucătărie până în dormitor. Combină corpurile de tavan – de tip pandantiv sau candelabru, în funcție de înălțimea tavanului tău – cu aplice de perete sau lămpi de masă, pentru o atmosferă confortabilă și luminoasă.
5. Utilizează înălțimea tavanului apartamentului tău.
Dacă apartamentul tău este mic, dar are un tavan înalt, nu ezita să profiți de spațiul disponibil pe pereți. Ochii vor fi în mod inevitabil îndreptați către obiectele de la înălțime, și mai puțin către alte locuri, fiind folosit ca un truc pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.
Ai la dispoziție mai multe opțiuni:
- Crearea unui spațiu de depozitare suspendat pentru a elibera suprafața de pe sol. Poți, de exemplu, să alegi depozitare închisă pentru un efect minimalist și ordonat.
- Instalarea unei biblioteci mari până în tavan sau a diverselor rafturi.
- Dacă înălțimea tavanului tău este de cel puțin 4 m, poți chiar să iei în considerare instalarea unui pat suspendat, pentru a câștiga câțiva m² în porțiunea de jos, unde, de exemplu, poți amenaja un birou.
Nu în ultimul rând, dacă ai o piesă pe care o adori, dar nu-i poți găsi un loc potrivit – o vază prețioasă, de exemplu – montează un raft pe perete și pune-o acolo.
6. Profită de colțuri.
Un colț pe care l-ai putea lăsa gol fără nicio problemă într-un spațiu mai mare, poate fi folosit într-un spațiu mic pentru funcționalitate suplimentară, cum ar fi amenajarea unui birou sau a unei mese de bar. Dacă nu va aglomerează prea mult camera, încearcă să te gândești la modalități creative de a profita de colțurile goale, în loc să le transformi în spațiu irosit.
7. Adoptă culori deschise.
Tonurile deschise vor face spațiul să se simtă mai mare și mai aerisit. Culorile neutre – alb, gri, bej, alb murdar și toate derivatele – și culorile calde – roșu, portocaliu, maro, dau impresia de mărire a încăperii. De aceea sunt de preferat să fie folosite atât pentru pereți, cât și pentru mobilierul de interior. Cu toate acestea, dacă vrei neapărat să aplici o culoare rece într-o cameră, poți evita senzația de micșorare, aplicând culoarea doar pe peretele din spate. Pe ceilalți pereți aplică o culoare mai deschisă.
Nu uita nici de trucul monocrom – folosind variații ale unei singure culori, se va crea o anumită coerență vizuală, iar apartamentul tău va arăta mai mare.
8. Utilizează un decor de perete foarte mare.
O ramă foto mare (aproximativ 120x80cm) sau o pictură poate deveni un punct focal excelent. Un punct focal este un obiect spre care dorim să atragem privirea vizitatorului. Pentru ca acest truc să fie eficient, peretele trebuie să fie de o culoare care să contrasteze cu rama foto.
Așadar, în loc să umpli peretele cu un număr mare de rame și tablouri, este mai bine să realizezi un „punct focal” cu o singură lucrare foarte mare.
9. Atenție la dezordine.
Mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba de crearea unui spațiu mic, bine proiectat. Ai grijă să lași suficient spațiu deschis în casa ta mică, atât pentru ușurința de mișcare, cât și pentru menținerea utilității. Acest lucru se aplică tuturor zonelor vizibile, de la podea la blaturi și la rafturile suspendate.
La final, nu uita să te asiguri că toate piesele se potrivesc, că aparțin cu adevărat încăperii și că împiedică spațiul să devină aglomerat.