Vrei să îți pornești de la distanță mașina de spălat, să nu stai stresat că ai uitat să închizi ușa de la intrare sau că ai lăsat vreun aparat în priză? O casă inteligentă, dotată cu sisteme smart, îți va oferi siguranța și confortul necesare.

Casele smart au fost gândite cu scopul de a simplifica viața omului. Cel mai important lucru pe care omul îl poate câștiga în urma implementării conceptului de smart home este TIMPUL. La acesta se mai adaugă confortul, siguranța și economia de cheltuieli inutile pentru energia termică și electrică.

Casa inteligentă reprezintă implementarea practică a sistemului IoT (Internet of Things). Acest sistem este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. Realizarea unor IoT-uri presupune echiparea dispozitivelor ce trebuiesc conectate cu aparatură de rețea și cu aparatură electronică.

Gândiți-vă la simplul “plecat la serviciu” dimineața. Cât timp se pierde până se verifică fiecare priză, dacă nu a ramas pornit fierul de călcat, placa de păr, prăjitorul de pâine, apoi urmează comutarea termostatului pe grade mai puține, stingerea sistemului de iluminat, etc. Acum, totul se poate verifica și controla cu ajutorul unui telefon mobil sau cu o tabletă.

Chiar dacă ideea de smart home ni se pare de dată recentă, ea a apărut acum mai bine de 100 de ani, atunci când celebrul arhitect Le Corbusier a adus în discuție primul sistem de casă inteligentă.

După 1970, odată cu evoluția tehnologiei, a început și procesul de dezvoltare a caselor inteligente iar automatizarea propriu-zisă a locuinței a început atunci când s-a inventat termostatul.

Astăzi, tehnologiile inteligente pentru casă sunt în plină expansiune. Poți conecta fiecare aparat din casa ta la rețeaua wi-fi sau la un smart hub și le poți monitoriza pe fiecare de la distanță, folosind un smartphone sau un laptop. Tehnologiile inteligente se pot folosi pentru securitatea locuinței, controlul aparatelor, monitorizarea consumului de energie, ca asistent personal, pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, pentru supravegherea bebelușilor ori a animalelor de companie.

O casa inteligentă are multe avantaje, printre care:

O mai bună gestionare a timpului tău: prin programarea sarcinilor repetitive precum pornirea alarmei la ore fixe, deschiderea porții direct de pe smartphone, vei economisi mai mult timp.

Securitate mai mare: pentru a asigura o mai bună protecție a locuinței tale, este posibilă automatizarea anumitor sarcini, ca de exemplu,  închiderea obloanelor de la distanță, pornirea senzorilor de mișcare ori controlul supravegherii video.

O modalitate de a limita consumul de energie: automatizarea locuinței oferă posibilitatea de a regla termostatul în funcție de orele din zi și în funcție de încăperi, pentru a beneficia de o temperatură constantă. Astfel, vei evita supraîncălzirea în timpul iernii sau utilizarea aerului condiționat la viteză maximă pe timpul verii (un sistem bun de automatizare a locuinței poate economisi până la 30% pe an la factura de energie).

Idei de dispozitive smart pentru casa ta

Difuzoarele inteligente pot face mult mai mult decât să redea muzică. Un difuzor inteligent poate să-ți spună cum e vremea, cât de aglomerat e traficul sau să-ți facă un rezumat al ultimelor știri. Și, cel mai important, poate fi asistentul tău personal, poți controla aproape fiecare aspect al casei tale doar cu vocea ta: poți stinge lumina pe care ai uitat-o deschisă la etaj sau poți reduce căldura din bucătărie.

O variantă atât performantă cât și atractivă din punct de vedere a design-ului: HomePod mini.

Amazon Alexa ( link aici ) sau Google Home ( link aici )

Termostatele inteligente pot monitoriza căldura de oriunde te-ai afla. Unele aparate au o opțiune de senzor care schimbă automat temperatura atunci când simt că este necesar.  Ecosistemul termic TaDo este o opțiune foarte potrivită atât pentru controlul centralei termice cât și pentru cel al aerului condiționat.

Când vine vorba de automatizarea luminii, există două opțiuni. Prima o reprezintă întrerupătoarele inteligente – o opțiune versatilă sunt întrerupatoarele  Tuya (link aici), care, pe lângă faptul că  pot fi controlate de o aplicație, oferă o varietate de opțiuni de iluminare, cum ar fi reglarea luminii. A doua opțiune sunt becurile inteligente care pun la dispoziție mai multe opțiuni de iluminare, cum ar fi diminuarea luminii. Poți opta și pentru Bec inteligent LED RGB wireless Red Sun.

Soneriile video nu numai că te avertizează când cineva se află la ușa de la intrare, dar îți pot arăta și imagini video cu cine este acolo. În plus, poți folosi tehnologia interfon pentru a vorbi cu vizitatorul. Soneria video de exterior Tuya este o alegere de luat în calcul.

Monitoare video sunt de un real ajutor părinților. Dacă în trecut monitoarele pentru bebeluși îți ofereau doar posibilitatea să-i asculți, acum poți să-i verifici vizual din orice cameră, prin conectarea telefonului tău la o aplicație. Cubo Ai Plus Smart Baby Monitor  este un dispozitiv care se bucură de multe aprecieri.

Există monitoare video speciale pentru animale de companie, care îți permit să le urmărești atunci când nu ești acasă, iar animalul tău de companie te va vedea și auzi. Poți opta pentru Furbo Dog Camera.

Îngrijirea pisicilor devine mult mai ușoară cu litierele cu autocurățare care se spală, se igienizează, se usucă și se umplu singure. LitterMaid Multi-Cat Self-Cleaning Litter Box este o variantă interesantă.

Dușurile inteligente pot fi pornite din confortul patului tău, înainte de a te trezi, iar unele sunt echipate chiar și cu un televizor. KOHLER K-527-1SN DTV Prompt Digital Shower Interface este o un tip de duș inteligent cu recenzii bune.

Cu paturile inteligente poți să controlezi poziția, nivelul de duritate și chiar căldura patului tău. Unele saltele au avantaje suplimentare, cum ar fi setările de masaj ori funcția de monitorizare a somnului, care înregistrează informații despre obiceiurile tale de somn. The Ultimate Bed îți oferă toate funcțiile dorite.

Mașinile de spălat vase inteligente îți permit să verifici starea spălării, să oprești/pornești o încărcare sau să fii notificat când tabletele mașinii sunt pe terminate. Miele oferă o serie de astfel de produse.

ARKIA© 2024