În lumea haotică de astăzi, cu un ritm rapid de viață, este mai important decât oricând să îți transformi în mod conștient casa într-un cămin armonios, care să te ajute să te relaxezi și să te reîncarci după o zi lungă și agitată.
Marie Kondo, organizatoare profesionistă a casei și autoare a bestseller-ului The Life-Changing Magic of Tidying Up, spune că o casă dezorganizată și aglomerată contribuie nu numai la stres și anxietate, dar scade și productivitatea. Organizarea casei sau a spațiului de lucru îți permite să-ți organizezi și mintea.
Iată cele mai importante sfaturi ale ei despre cum să îți transformi casa într-un sanctuar liniștit.
1. Planifică-ți timp dedicat pentru curățenie. Fă ordine în tot spațiul dintr-o dată.
Metoda KonMari pune accentul pe aranjarea tuturor lucrurilor din casa ta deodată, nu în pași mici. Astfel, este încurajată abordarea curățeniei ca un eveniment ocazional, mai degrabă decât o corvoadă obișnuită care te împovărează în fiecare zi.
Cât timp durează metoda KonMari depinde de cantitatea de lucruri pe care o deții – organizarea spațiului tău ar putea dura un weekend sau o lună. Dacă nu poți dedica zile succesive evenimentului, atunci poate că alegerea unei categorii pe săptămână ar putea fi mai fezabilă. Indiferent ce alegi, setează-ți un obiectiv cu o anumită dată de încheiere pentru a finaliza curățenia.
2. Imaginează-ți stilul tău de viață ideal.
Tipul de stil de viață pe care ți-l dorești pentru tine și pentru casa ta este baza pentru lucrurile pe care le vei păstra în spațiul tău. Gândește-te în ce fel de casă vrei să locuiești și cum vrei să trăiești în ea. Cu alte cuvinte, descrie stilul tău ideal de viață. Dacă îți place să desenezi, crează o schiță, dacă preferi să scrii, notează într-un caiet sau decupează fotografii din reviste. Când îți imaginezi stilul de viață ideal, clarifici de fapt de ce vrei să faci ordine și identifici tipul de viață pe care-l vrei să-l trăiești odată ce ai terminat de făcut ordine.
3. Sortează lucrurile înainte de a le depozita.
După ce proiectezi care este stilul tău de viață ideal, vei putea lua decizii cu privire la articolele pe care le păstrezi și pe care nu. Ia în considerare fiecare articol și sortează-l fie în grămada de păstrare, fie în cea de aruncare; asta îți permite să creezi mai mult spațiu pentru soluțiile de organizare și depozitare.
O caracteristică a celor care par să nu termine niciodată cu ordinea este că încearcă să depoziteze totul fără a scăpa de nimic. Când lucrurile sunt puse deoparte, o casă va arăta îngrijită la suprafață, dar dacă unitățile de depozitare sunt pline cu obiecte inutile, va fi imposibil să le ținem organizate, iar acest lucru va duce inevitabil la o recidivă.
Cheia succesului în procesul de ordine este să termini mai întâi sortarea. Poți planifica unde să îți depozitezi lucrurile și în ce cutii doar după ce ai decis ce să păstrezi și ce să arunci.
4. Ordonează după categorie, nu după locație.
Una dintre cele mai frecvente greșeli este că facem ordine cameră cu cameră. Această abordare nu funcționează, deoarece credem că am făcut ordine când, de fapt, doar am amestecat lucrurile dintr-o încăpere în alta sau am împrăștiat articole din aceeași categorie prin casă. Abordarea corectă este aranjarea pe categorii. Acest lucru înseamnă a pune în ordine toate lucrurile din aceeași categorie. De exemplu, atunci când faci ordine în categoria de haine, primul pas este să aduni fiecare articol vestimentar din întreaga casă într-un singur loc. Acest lucru îți permite să vezi în mod obiectiv exact câte ai.
5. Urmează ordinea corectă: haine, cărți, hârtii, komono și obiecte cu valoare sentimentală.
Ai dat vreodată peste fotografii vechi în timp ce făceai ordine și ai constatat că au trecut ore bune în timp ce te uitai la ele?
Este esențial nu numai să faci ordine în funcție de categorie, ci și să urmezi ordinea corectă, adică haine, cărți, hârtii, komono (diverse) și, în sfârșit, articolele cu valoare sentimentală. Acest lucru te împiedică să fii deranjat de la ceea ce făceai sau să petreci prea mult timp privind anumite articole.
Hainele sunt ideale pentru exersarea acestei abilități, în timp ce fotografiile și alte obiecte sentimentale ar trebui să le lași pentru finalul procesului, atunci când te-ai perfecționat.
6. Alege ce să păstrezi. Întreabă-te dacă îți aduce bucurie.
Alege ce vrei să păstrezi, nu ce ar trebui să arunci. A decide dacă ceva îți stârnește bucurie este criteriul pentru păstrarea sau aruncarea lucrurilor atunci când faci ordine. Ține fiecare obiect în mână timp de câteva secunde și fii atent la sentimentele pe care le aduce. Întreabă-te: Îți aduce bucurie? Este necesar? Și dacă da: Funcționează? Are un loc desemnat? Acordă o atenție deosebită modului în care corpul tău răspunde atunci când faci acest lucru. Când ceva stârnește bucurie, ar trebui să simți un fior, ca și cum celulele din corpul tău ar crește încet. În schimb, când ții ceva în mână care nu îți aduce bucurie, vei observa că se simte mai greu corpul tău.
Dacă obiectul nu îți aduce amintiri pozitive sau nu corespunde obiectivelor tale de viață, lasă-l să plece cu recunoștință; nu uita să-i mulțumești înainte de a-ți lua rămas bun (stimulezi aprecierea și dorința de a avea mai multă grijă de lucrurile din viața ta).
Obișnuiește-te cu sentimentul de a de detașa: eliberarea este un lucru bun. Cu mai puține lucruri în casa ta, veți avea un spațiu în care îți vă face plăcere să te afli și vei petrece mai puțin timp cu procesul de ordonare.
Nu în ultimul rând, purifică-ți casa. „Este important să menții energia pură și curățată în spațiul tău. Lăsarea aerului proaspăt înăuntru este una dintre cele mai simple moduri de a vă purifica casa,”, spune Marie Kondo.
Și nu uita de confort! Adăugă câteva caracteristici confortabile în fiecare cameră pentru a-ți face casa mai caldă și primitoare – un covor pufos în sufragerie și dormitor, o pătură moale pe canapea, lumânări parfumate, iluminare caldă, iar lista poate continua. Decorarea cu flori proaspete este o altă modalitate excelentă de a transforma orice cameră într-un spațiu liniștitor și primitor. Mai mult, culorile interioare au și ele un impact profund asupra stării tale de spirit. Dacă scopul tău este să creezi o atmosferă calmă și relaxantă, optează pentru nuanțe liniștitoare, cum ar fi gri, albastru rece, verde, galben pal sau violet.