Prima mașină care putea imprima hârtia de tapet a fost inventată în 1785, de către Christophe-Philippe Oberkampf. De atunci, fabricarea tapetului a evoluat și s-a dezvoltat, devenind un element foarte important în lumea designului interior.

Prin model, textură și culoare, tapetul definește stilul unei camere.  Îl poți aplica pe fiecare perete din încăpere sau doar pe un perete accent. Cu modelul potrivit, poți schimba total aspectul unei încăperi.

În zilele noastre există multe modele, texturi și aplicații ale tapetului. Iată principalele tipuri și caracteristicile lor care să te ajute să faci alegerea potrivită.

Cum alegi un  tapet în funcție de materialul din care este confecționat?

Tapetul din hârtie

Denumit și tapet tradițional, este unul dintre cele mai populare tipuri. Ușor de aplicat, este cu siguranță cel mai economic, dar și cel mai fragil. Celuloza este componenta principală și poate fi simplu sau dublu stratificat. Un strat de protecție este aplicat peste hârtie pentru a proteja imprimarea.

Tapetul din hârtie este ecologic, lasă pereții să respire, prin urmare este utilizat pe scară largă în dormitoare (mai ales în dormitoarele pentru copii). Cu toate acestea, culorile se estompează la soare și nu sunt lavabile. Este puțin rezistent la umezeală, drept care nu se recomandă să fie folosit în baie. Înainte de a fi aplicat, pereții trebuie să fie bine pregătiți (să fie netezi, curați și uscați).

Tapetul nețesut

Este cea mai recentă tendință în decorarea pereților. Materialele nețesute sunt realizate dintr-un amestec special de fibre naturale și sintetice, făcându-le lavabile și respirabile, adică perfecte pentru bucătării și băi. Tapetul nețesut este ecologic (cele mai ecologic de pe piață), ușor de aplicat și rezistent la rupere. Poate fi folosit și ca bază pentru pictură. Însă, este mai scump decât modelul tradițional.

Tapetul din vinil

Extrem de popular, este alcătuit din hârtie sau material nețesut, acoperit întotdeauna cu un strat de plastic (PVC). Acest tratament îl face rezistent și impermeabil; poate fi spălat sau șters cu un burete. Totodată este ieftin și ușor de aplicat. Dacă ești în căutarea rezistenței sau acoperirii, optează pentru un vinil granulat.

Tapet din lemn de bambus

Fabricat din bambus, este prietenos cu mediul și nu își schimbă culoarea pentru o perioadă lungă de timp. Însă, deoarece bambusul este un material „natural”, poate fi afectat de umiditatea ridicată și nu este foarte ușor de curățat. Așadar, acest tip de tapet nu este recomandat să fie folosit în zone cu un nivel ridicat de umiditate, cum ar fi băile sau băcătăriile. Bambusul are proprietăți antiseptice, astfel încât nu numai că împiedică creșterea mușchilor, ci și ucide unii dintre microbi.

Tapet din țesătură

Este un produs premium și poate fi realizat din mătase, bumbac, in, pâslă, rafie, sfori sau pene. Tapetul din material textil este respirabil, ignifug, rezistent la pete și oferă o calitate excepțională a izolației. Pe de altă parte, este foarte scump și greu de aplicat pe pereți.

Tapet plat versus cel texturat

În general, modelele texturate oferă un aspect mai casual unei camere, în timp ce modelele plate pot face un perete să arate mai rafinat.

Un avantaj al tapetului texturat este că acoperă destul de bine imperfecțiunile suprafeței (zgârieturi, crăpături și rugozitatea peretelui în general).

Un dezavantaj al modelului texturat ​​ar fi acela că este greu să-l desprinzi de pe perete, iar, prin îndepărtarea tapetului în relief riști să deteriorezi tencuiala.

Cum alegi un tapet în funcție de model?

Tapetul poate să facă o încăpere să pară mai spațioasă, iar imprimarea potrivită o poate lumina.

Imprimeurile mici formează un fundal subtil. Mini imprimeurile în culori deschise, reci și texturi fine aplicate pe pereți și tavan creează o senzație de mai mult spațiu într-o cameră mică. Dacă mini imprimeul este într-o culoare închisă, dar caldă, apare răspunsul opus. Modelele cu imprimeuri mici sunt adesea folosite în bucătării, băi și alte spații mici.

Imprimeurile mari adaugă cea mai mare emoție vizuală unei camere. De asemenea, dacă dorești ca o încăpere să se simtă mai mică și mai intimă, tapetul cu imprimeu mare te va ajuta la îndeplinirea obiectivului.

Modelele de tapet cu linii sau dungi verticale rămân o alegere atemporală. De la dungi groase îndrăznețe până la cele subțiri, elegante, tapetul cu dungi verticale oferă fundalul perfect pentru designul tău interior. Alege între linii clasice în două tonuri sau dungi multicolore. Modelele verticale fac ca tavanul să pară mai înalt decât este și oferă grandoare unui spațiu.

Dungile orizontale fac o cameră să pară mai largă. Sunt disponibile în tot atâtea varietăți ca tapetul vertical, permițându-ți să le potrivești cu tonul, culoarea și aspectul camerei tale. Tapetul cu dungi orizontale potrivite poate face ca elementele tale de design să iasă cu adevărat în evidență. Ia în considerare că orice tapet cu dungi verticale poate fi așezat pe orizontală.

Tapetul texturat dă viață unei camere. Texturile bogate spun o poveste și oferă istorie pereților tăi. Acestea adaugă o senzație texturală perfectă decorului și pot completa din punct de vedere estetic mobilierul modern.

Modelul de tapet 3D aduce un factor „wow” în orice spațiu. Modelele de tapet cu detalii, umbrire și efecte de iluminare simulate, creează imagini de vis de artă digitală. Plajele pitorești și pădurile verzi par realiste, deoarece imaginile imprimate digital au un finisaj fotorealist.

Cum alegi un tapet în funcție de stil?

Un tapet geometric pentru un stil Art Deco

Stilul Art Deco este cunoscut prin faimosul său tapet din anii ‘20 cu modele geometrice, colorate și strălucitoare. Alege tonuri de albastru-miezul nopții sau verde-sticlă cu câteva tușe grafice aurii. Iar pentru partea decorativă, optează pentru materiale nobile precum alama, sticla sau catifeaua.

Un tapet stil cărămidă  pentru un decor industrial

Un zid de cărămidă roșie are întotdeauna un efect aparte într-un interior. Iar cu un simplu tapet ce imită cărămida, îți vei transforma interiorul într-un adevărat atelier industrial, din doar câteva glisări.

Un tapet colorat și înflorat pentru un stil boem

Pentru un stil boem inspirat de lumea nomadă și de culturile sale, mizează pe un tapet colorat și înflorat. Asigură-te însă că îl distribui pe o singură secțiune de perete sau chiar pe o singură parte a peretelui, pentru a nu supraîncărca spațiul deja plin de bibelouri, perne sau alte obiecte decorative esențiale pentru acest stil.

Un tapet tropical pentru un decor tip junglă

Un tapet cu modele tropicale în nuanțe de verde garantează un stil tip junglă. Alege să decorezi o singură secțiune a peretelui, pentru a evita supraîncărcarea încăperii. De asemenea, se va îmbina perfect cu o suspensie din ratan, cu un parchet din stejar si cu un mobilier alb sau negru. Pentru un efect natural și mai elaborat, ia în vedere un mobilier sau decor realizat din lemn.

Un tapet alb și albastru pentru un stil marin

Pentru un stil marin reușit, alege un tapet alb cu modele geometrice albastre. Optează pentru dungi pentru un efect nautic. Cheia este să rămâi la nuanțe deschise de albastru și alb pentru a crea o atmosferă calmă și liniștitoare.

Care sunt tendințele pentru amenajări cu tapet în anul 2022?

Tapetul cu model vegetal – tropical, stil junglă este vedeta în 2022. Aduce prospețime interiorului tău și te face să te simți conectat la natură. În tendințe este și tapetul cu păsări și animale (leoparzi, maimuțe), în special cele din varietatea tropicală. De asemenea, liniile curate ale stilului Art Deco regăsite și în tapetele geometrice vor aduce trendul cosmopolit în anul 2022.

ARKIA© 2024