În ultimii doi ani, căminul a jucat un rol esențial în viețile noastre, transformându-se într-un spațiu în care nu numai că ne odihnim, ci și muncim, ne relaxăm, facem exerciții fizice și chiar ne educăm copiii. Timpul îndelungat petrecut în interior ne forțează pe mulți dintre noi să ne reevaluăm casa – de la vopseaua proaspătă pentru pereții, la montarea unui birou sau a unui raft de cărți.

Iar prin simpla adăugare a unui element de decor – plantele – se poate face o diferență semnificativă atât în ceea ce privește estetica locuinței, cât și în ceea ce privește sănătatea noastră fizică și mentală. 

Pe lângă aspectul lor estetic și decorativ, plantele sunt și o modalitate eficientă de a îmbunătăți calitatea aerului din interiorul casei tale. Conform unui studiul realizat de NASA, plantele absorb particule și poluanți precum formaldehida și benzenul, care sunt eliberați în special de fumul de țigară, vopsea, mobilier și materiale de construcție. Mai mult, studii recente dezvăluie faptul că plantele de ghiveci atenuează oboseala, stresul, durerile de gât și de cap, tusea și deshidratarea pielii.

Unele plante de casă care sunt potrivite pentru soare, altele pentru umbră. Unele se adaptează condițiilor uscate, altele spațiilor umede, ca de exemplu băile. Așadar, există câte o plantă potrivită pentru fiecare colț al locuinței și pentru fiecare grădinar. Iată câteva sugestii:

1. Aloe vera

Gelul plantei de aloe are o serie de proprietăți vindecătoare, cu rol de a calma arsurile și tăieturile pielii. Totodată monitorizează calitatea aerului din casa ta – atunci când nivelul de poluanții din produsele chimice de curățare devine foarte ridicat, frunzele plantelor vor căpăta pete maronii. Aloe vera se întreține foarte ușor și cel mai indicat este să o păstrezi într-un loc luminos și însorit.

2. Feriga

Este o plantă foarte populară care crește aproape ca o iarbă, și care datorită formei sale a devenit o opțiune excelentă pentru decorarea interioarelor.

Frunzele sale sunt moi, ușoare și servesc la purificarea aerului de substanțe precum toluenul și xilenul (două substanțe care sunt eliberate din adezivul de vinil, lacul de unghii și alte substanțe chimice).

3. Orhideea

Deși are reputația că este greu de îngrijit, nu este atât de dificil pe cât pare. Chiar dacă este mai delicată decât alte flori, cheia îngrijirii ei este măsurarea cu precizie a apei și a soarelui pe care le primește. Prezenta ei în casa ta ajută la eliminarea aerului contaminat cu xilen, provenit din vopselele de pe pereți și de la mobilier.

4. Crinul păcii sau floarea lunii

Frumoasa plantă adaugă un strop de zen spațiului tău pe tot parcursul anului, datorită frunzișului ei verde închis și a florilor albe sublime. Nu se ofilește ușor, nu necesită îngrijire specială și preferă locurile umbrite, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru a lumina colțurile goale din casa ta. În plus, purifică toxinele precum acetona, acetatul etilic, amoniacul, benzenul, xilenul ori formaldehida. De asemenea, pe lângă decorarea perfectă a căminului tău, crește umiditatea încăperii și astfel, te ajută să dormi mai bine.

5. Ficusul

Pentru că reușește să umple ușor colțul oricărei încăperi, ficusul este planta pe care mulți dintre noi o preferă .Volumul acesteia crește în funcție de ghiveciul în care este plantat și poate varia de la 60 centimetri până la 3 metri înălțime. Ficusul are o mare capacitate de purificare a aerului, eliminând benzenului, tricloretilena și formolului.

6. Limba soacrei sau planta șarpe

Recunoaștem instantaneu frunzele verticale, în formă de sabie ale plantei. Limba soacrei este adesea folosită în designul interior și are avantajul de a supraviețui aproape tuturor tipurilor de temperatură. Nu are nevoie de multă lumină sau apă, așa că este o alegere potrivită pentru orice colț al casei tale. Planta absoarbe dioxidul de carbon și eliberează oxigen în timpul nopții (în timp ce majoritatea plantelor fac acest lucru în timpul zilei) și astfel, vei avea parte de un somn mult mai bun. Nu în ultimul rând, limba soacrei scade nivelurile de benzen, xilen și toluen din aer.

7. Arborele dragonului sau dracaena

Această plantă cu aspect exotic cu frunze lungi verzi, poate crește până la înălțimea tavanului (până la 2.5 metri), ceea ce o face o alegere excelentă pentru decorarea și umplerea spațiilor goale din locuință.

De asemenea, este un bun purificator de aer, elimină toxinele, inclusiv xilenul, tricloretilena și formaldehida. Totodată, este o plantă anti-fumat, pentru că absoarbe substanțele toxice din fumul de țigară. Așaz-o într-un loc bine luminat și nu uita să o uzi.

8. Planta păianjen

Își datorează porecla frunzelor lungi și subțiri, care seamănă cu picioarele unui păianjen și arată extraordinar de bine în ghivecele suspendate. Este un bun agent de curățare a aerului și i se recomandă lumina indirectă.

9. Mușcata

Dacă ar trebui să selectezi o singură plantă, alege-o pe aceasta. Dincolo de eficacitatea sa în ceea ce privește purificarea aerului din casă, mușcata este foarte populară și ieftină. În plus, umidifică aerul, eliberează oxigen și reduce stresul, Așadar, nu ezita să o folosești atât pentru latura estetică, cât și pentru starea ta de bine.

10. Potos sau iedera diavolului

Este cea mai versatilă dintre plantele de casă care necesită o îngrijire redusă. Se adaptează cu ușurință la medii cu o temperatură între 17° și 30° C, dar este important să ții cont de faptul că solul trebuie să rămână ușor umed. Are capacitatea de a absorbi formaldehida, xilenul și benzenul, iar frunzele ei în formă de inimă pot atârna frumos de un raft cu cărți.

Înfrumusețează-ți casa cu aceste plante și vezi viața în verde!

ARKIA© 2024