Fiecare living are propria personalitate și propria canapea. Indiferent dacă este folosită ca loc de relaxare sau ca pat suplimentar, canapeaua este piesa centrală a livingului și este esențial să o alegem cu cea mai mare grijă.

Forma, dimensiunile, alegerea materialului, design-ul, iată tot ce trebuie să știi pentru a achiziționa modelul care ți se potrivește cu adevărat!

Alege canapeaua în funcție de utilizare

E bine să alegi canapeaua în funcție de utilizarea pe care urmează să o aibă și de membrii familiei tale. Ai copii? O pisică sau un câine pe care un pui de somn pe o canapea nou-nouță i-ar putea tenta? Primești des musafiri? Vrei un pat suplimentar (caz în care ar fi de preferat o canapea extensibilă)?

Ca să alegi tipul potrivit de canapea, gândește-te la aceste detalii înainte de a face achiziția.

Cum alegi canapeaua în funcție de formă?

Depinde bineințeles de gusturile tale, dar mai ales de spațiul pe care îl ai la dispozitie. Primele aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a vizita showroom-urile cu mobilă sau site-urile de vânzări online, sunt spațiul living-ului tău și configurația camerei. Pentru livingurile mici, cea mai potrivită canapea este cea care nu ocupă toată încăperea și menține o armonie vizuală. Optează, așadar, pentru o canapea cu 2 locuri, pe care o poți asocia cu un fotoliu mic. Modelele de canapele cu 3 sau 4 locuri, ar trebui rezervate living-urilor mari. 

Colțarul poate fi potrivit dacă structura livingului îi permite să fie așezat într-un colț, astfel încât să nu blocheze circulația și să optimizeze spatiul camerei. 

Canapeaua extensibilă este accesoriul perfect pentru a-ți transforma livingul într-un dormitor atunci când o rudă sau un prieten te vizitează. De asemenea, există canapele modulare, un model versatil ce poate fi adaptat tuturor încăperilor și tuturor gusturilor.

Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiune?

Odată ce te-ai hotărât asupra formei canapelei tale, este important să-i stabilești dimensiunile. Prin urmare, înainte de a o achiziționa, ar trebui să ai o idee clară despre suprafața pe care o ai la dispoziție.

În showroom, canapelele par întotdeauna mai mici decât dimensiunea lor reală, deci e indicat să iei măsurători precise (lungime, lățime, adâncime și înălțime), pentru a evita surprizele.

E de preferat să lași un spațiu între perete și canapea atunci când faci măsurătorile, să îți iei întotdeauna o marjă suplimentară.

Și nu în ultimul rând, asigură-te că deschiderea ușii livingului este suficient de mare pentru a permite trecerea canapelei, asfel încât să nu existe surprize neplăcute în timpul instalării.

Cum alegi canapeaua în funcție de confort?

Ca să te simți bine pe canapeaua ta, trebuie să o adaptezi nevoilor și dorințelor tale. Cu cât densitatea spumei e mai mare, cu atât canapeaua va fi mai moale. Ideal este să optezi pentru un model care să ofere o rezistență (capacitatea de a reveni la forma inițială) rezonabilă, astfel încât să poți sta jos fără să te afunzi în canapea, dar în același timp să-ți dea posibilitatea să stai cât mai relaxat (se recomandă ca densitatea spumei să fie între 25 și 30 kg/m3). Odată ce ești așezat, trebuie să iei în considerare că picioarele tale ar trebui să atingă pământul atunci când spatele tău este bine așezat pe spătar.

De menționat este faptul că niciodată o canapea extensibilă nu o să fie la fel de confortabilă ca cea normală pentru că are pernele mai subțiri ca să încapă și sistemul de extensie. Ca materiale, recomandăm întotdeauna o canapea din textil. O să fie mai prietenoasă (moale, confortabilă, învăluitoare) față de una din piele. 

Cum alegi canapeaua în funcție de materialului din care este confecționată?

În funcție de modele și producători, poți alege dintr-o gamă de tapițerii diferite. Pielea oferă avantajul durabilității în timp, și în plus, este foarte rezistentă, ușor de întreținut, iar în timp conferă o patină frumoasă. Însă, din punct de vedere financiar, reprezintă adesea o investiție semnificativă. 

Dacă nu ești adeptul pielii, poți alege texturi de tipul catifelei, lânei, bumbacului sau inului – sunt fibre naturale, moi, care oferă confortul așteptat. Materialele sintetice sunt de asemenea populare, propun multe opțiuni de culoare și sunt potrivite mai ales dacă ai un animal de companie. De asemenea, ține cont de culoarea tapițeriei: cu cât este mai deschisă, cu atât mai murdară va fi canapeaua. Și bineînțeles, ia în considerare bugetul de care dispui și de stilul tău de viață.

Cum alegi canapeaua în funcție de design?

Vrei o canapea scandinavă, contemporană sau vintage? Alege un design în concordanță cu gusturile tale și cu stilul decorului tău. 

Ia în considerare o canapea din catifea pentru a adopta stilul vintage. Culorile închise (verde sau albastru ourață) se vor potrivi perfect cu decorul și vor adăuga originalitate mobilierului tău. Optează pentru o canapea cu unghiuri rotunjite care să reamintească de stilul retro.

Stilul etnic combină adesea nuanțe de bej, maro sau caramel pentru a aminti natura și culoarea lemnului.

Alege o canapea din material textil pentru a readuce spiritul naturii și adăugă-i niște motive etnice pentru a o evidenția.

Stilul contemporan îmbină tonuri neutre precum alb, gri sau negru, se joacă cu linii și unghiuri.

Așadar, decide-te la o canapea cu unghiuri definite și linii drepte, mizează pe o culoare neutră și adăugă niște perne tot în culori neutre.

O canapea din țesătură pastel (roz, albastru, mentă) sau gri cu picioare din lemn ușor înclinate, se va potrivi perfect într-un living scandinav.

Canapeaua din piele se găsește adesea în interioarele în stilul rustic. Alege pielea maro în locul celei negre, se potriveste mai mult cu acest stil. Mizează pe o canapea destul de impunătoare pentru ca aceasta să devină piesa centrală de mobilier în living.

Și nu în ultimul rând, dacă vrei să fii în pas cu tehnologia, atunci când alegi o canapea, ia în considerare și funcțiile suplimentare pe care le oferă – funcția de masaj ori reglarea spătarului  prin simpla apăsare a unui buton.

ARKIA© 2024