1. Nu mai cumpăra pungi noi de plastic! Refolosește-le pe cele pe care le ai sau investește în unele rezistente din stofă, pe care să le ai întotdeauna la tine și în mașină, pentru cumpărături.

2. Investește într-un filtru de apă ca să nu mai cumperi sticle din plastic cu apă.

3. Cumpără-ți un ”water bottle” din sticlă sau un termos din sticlă pe care să-l refolosești. Ia cu tine recipientul de acasă pentru a evita folosirea paharelor de plastic de unică folosință din comerț.

4. Spală și refolosește recipientele de plastic, sticlă, metal, etc. Fii creativ!

5. Buy local! Cumpără produse de la producători locali și susține comunitatea ta.

6. Folosește produse care nu sunt testate pe animale. Vezi aici o listă cu Cruelty Free Brands

7. Oprește apa de la robinet cât timp de speli pe dinți și apoi deschide-o doar când clătești. Aplică același principiu de oricâte ori e posibil, inclusiv la duș.

8. Oprește lumina în camerele în care nu stai. Oprește televizorul, laptopul sau alte aparate atunci când nu le folosești.

9. Investește în senzori de mișcare care să-ți deconecteze automat lumina și s-o economisească.

10. Cumpără electrocasnice cu A+++ și utilizează programul ECO la mașina de spălat.

11. Evitarea risipei alimentare este o modalitate simplă de a fi GREEN: încetează să mai arunci mâncare! Cumpără mai puțin, estimează mai bine cantitățile și dacă totuși îți rămâne mâncare, încearcă să folosești ce îți rămâne în altă rețetă. Dacă ai fructe sau legume rămase, transformă-le în compoturi sau sosuri și pune-le la rece.

12. Pentru a evita risipa alimentară, mergi la cumpărături abia după ce ți-ai făcut o lista cu ce ai nevoie. Încearcă să te ții de ea!

13. Reciclează cât de mult poți, indiferent dacă ești obligat sau nu de lege în zona în care locuiești. Separă gunoiul și du-l în locuri special amenajate pentru reciclare.

14. Mergi în localuri în care primești paie eco (nu din plastic) și pahare biodegradabile.

15. Când cumperi pungi de gunoi, pungi pentru căței sau plase, caută unele din materiale biodegradabile.

16. Cumpără săculeți speciali pentru legume și fructe, deja se găsesc la orice supermarket. Când se murdăresc, îi speli în mașina de spălat și îi refolosești.

17. Evită plasticul cât de mult poți! Există alternative pentru orice, inclusiv pentru caserolele din plastic – poți găsi unele foarte bune din sticlă, cum sunt cele de la Zara Home.

18. Petrece mai mult timp în aer liber, offline, nu online.

19. Amenajează-ți o mini-grădină cu verdeață, legume și fructe. Dacă nu ai un teren afară, poți cumpăra un sistem de grădină verticală pentru balcon.

20. Alege haine de la producători locali, cu o politică de etică & sustenabilitate.

21. Alege bumbac organic versus bumbac obișnuit, pentru producția sa se folosește mult mai puțină apă.

22. Cumpără mai puțin și mai rezistent/calitativ versus fast-fashion.

23. Când poți, mergi pe scări și alege mai rar liftul.

24. Mergi mai des pe jos, cu bicicleta, cu trotineta și mai rar cu mașina.

25. Dacă totuși mergi cu mașina, încearcă să faci ”car pool” cu mai mulți membri ai familiei sau vecini, dacă mergeți în aceeași direcție.

26. Când stai la semafor sau în ambuteiaj, oprește motorul.

27. Dacă ai posibilitatea, investește într-o mașină electrică, nu una cu benzină.

28. Alege să faci voluntariat pentru o cauză bună, cum ar fi WWF.

29. Gătește mai mult acasă și comandă mai puțin take-away. De asemenea, îți poți lua la prânz la birou o caserola (din sticlă) cu mâncare gătită.

30. Consumă cantități mai mici de carne și alege o sursă etică, de încredere.

31. Folosește detergenți ecologici pentru casă și bureți de vase eco.

32. PRINT LESS! Printează pe foaie doar dacă e imperativ necesar. Altfel, alege să folosești variantele online ale documentelor sau refolosește hârtia și pe partea cealaltă.

33. Spune companiilor să nu-ți mai trimită facturile pe hârtie ci online.

34. Abonează-te la reviste online versus print.

35. Dacă folosești capsule de cafea, caută programul de reciclare pentru ele, cum au cei de la Nespresso.

36. Încearcă să înlocuiești șervețelele de hârtie cu unele de bumbac, care se pot spăla și refolosi.

37. Economisește în tot: de la rola de hârtie de bucătărie până la șervețele umede, dischete demachiante sau orice altceva este produs din materiale ”prețioase” pentru planetă.

38. Apelează cu încredere la Second-Hand, Vintage și antichități – până la urmă acestea sunt resurse refolosite, deci sustenabile.

39. În loc să-ți aglomerezi dulapul cu lucruri pe care nu le porți, apelează la grupuri online cum sunt ”A Green & Fashion Community” sau ”Nu mai port” pentru a-ți vinde obiectele vestimentare și a face moda să circule.

40. Dacă nu ai timp sau chef pentru asta, alege să donezi hainele tale, cosmetice sau orice altceva nu folosești și să ajuți o familie nevoiașă.

41. Dacă vorbim despre mobilă – în loc să o aruncăm și să luăm mobilă nouă, haideți să învățăm să o reparăm și să o vopsim.

42. Dacă e vorba de o canapea uzată, poți schimba materialul cu ajutorul unei huse sau poți retapița pentru ca să-i dai o viață nouă.

43. Poți fi creativ și să transformi mobila, să-i oferi un nou scop – un scaun poate deveni noptiera, o tăblie de pat poate deveni cuier, etc.

44. Dacă nu ai energie sau timp să o repari, poț să o donezi cuiva care chiar are nevoie de ea!

ARKIA© 2024