Conceptul hygge (pronunțat hu-ga) a apărut în secolul XVIII în Danemarca: inițial era vorba de un număr de recomandări care îi ajutau pe danezi să treacă mai ușor, din punct de vedere psihologic, peste iernile reci și întunecate.

Acum, HYGGE a devenit un stil de viață care câștigă tot mai multă popularitate și care poate fi aplicat în orice loc de pe planetă, în orice țară, anotimp sau situație, de la mâncare la fashion sau la design interior.

Deși în limba română nu avem un cuvânt care să traducă perfect această noțiune, totuși, când spunem HYGGE, vorbim despre senzația de confort care vine dintr-o stare de fericire și liniște. Este momentul în care te bucuri de o cină în compania unor prieteni dragi pe care nu i-ai văzut de mult timp, o cana de ciocolată caldă băută în fața șemineului, o carte bună, o pătură moale sau o lumânare parfumată.

Cum învățăm de la danezi să fim mai fericiți și cum înglobăm stilul de viață HYGGE în căminul nostru? Iată recomandările noastre:

Să fie lumină!

Când te gândești la lumânări, te gândești la liniște, intimitate și relaxare. Lumina caldă și blândă a lumânărilor este esențială pentru starea de spirit HYGGE. Investește în lumânări calitative, cu arome plăcute (nu excesiv de puternice) și decorează-ți casa cu ele.

Beculețele pe care de obicei le aprindem doar de Sărbători sunt și ele cheie în decorul HYGGE: le poți folosi pe tot parcursul anului și poți decora cu ele dormitorul, sufrageria, balconul și chiar grădina. Îți vor da o stare ”festivă” și îți vor crește buna dispoziție. Alege-le pe cele care au o lumină caldă, palidă, asemănătoare cu lumina lumânărilor. Evită-le pe cele în culori neon sau care luminează prea strident, te vor obosi.

Focul sacru

Dacă ai cum, investește într-un șemineu: oamenii au stat în jurul focului împreună încă de la începutul omenirii. Este un ritual sacru care ne aduce o stare de bine, de liniște și de comunitate. Ia-ți familia lângă tine și savurați o seara lângă șemineul cald, cu povești și cești mari de ceai.

Mizează pe culori neutre

Cheia stilului de viață HYGGE sunt culorile neutre, bine dozate. Nimic din designul casei tale nu ar trebui să te copleșească, să te obosească sau să te țină în priză. Folosește o paletă de culori delicate din combinațiile de nuanțe cu diverse tonalități de gri. Noi recomandăm culorile pastel, nuanțele de gri deschis, maro, bej și nude. Un avantaj al acestei scheme de culori este că e ușor de combinat cu diferite texturi și ușor de adaptat la orice stil de casă.

Adaugă textură

Deși puțini dintre noi investesc timp și atenție pentru a analiza texturile din casa lor, acesta este un aspect cheie în curentul HYGGE. Pentru mobilă și decorațiuni alege materiale ca lemnul natural, pluta, ceramica, rafia, lâna, cașmirul, catifeaua, bumbacul organic sau inul. Adaugă plante vii și flori pentru a adăuga un pic de culoare și prospețime spațiului.

Piesele-cheie

Cum inducem starea de HYGGE? Cu aceste piese-cheie: perne, fețe de perne și pături plăcute la atingere, din materiale naturale, mătăsoase sau pufoase; canapele și fotolii moi în care te poți afunda și care îți dau o stare de bine; locuri speciale pentru citit sau privit pe geam, amenajate pentru a-ți aduce răsfăț; mese mici și comode pentru cana de cafea sau de ciocolată caldă, un taburet pe care să-ți întinzi picioarele, rafturi cu cărțile preferate, covoare moi, etc.

Valoarea emoțională

Deși curentul HYGGE în design interior include și o doza de minimalism, noi te sfătuim să-l adaptezi la stilul și personalitatea ta și a familiei tale. Mai mult, te sfătuim să alegi câteva obiecte care au valoare emoțională- cum ar fi pozele, tablourile, moștenirile, amintirile de familie- pe care să le pui într-o ramă sau într-o vitrină într-un loc important din casă. Este important ca, de câte ori pășești în casa ta, aceasta să-ți aducă acea stare de ”bucurie și împăcare”.

ARKIA© 2024