Deși petrecem tot mai puțin timp gătind, de la generație la generație, bucătăria rămâne totuși inima unei case, locul în care petrecem timp împreună și comunicăm, zilnic, fie deasupra cratiței, fie deasupra unei cafele fierbinți, cu cei mai importanți oameni din viața noastră.
Înainte de toate, începe cu întrebarea: CUM VEI FOLOSI ACEASTĂ BUCĂTĂRIE?
Cât de mult timp petreci în ea?
Cât de mult gătești?
Câte persoane vor găti și câte persoane vor sta la masă?
De cât spațiu ai nevoie pentru dining și gătit?
Mai ai nevoie de spațiu și pentru alte activități, cum ar fi o zona de privit televizorul sau de gaming?
Desenează schița bucătăriei
Ia o foaie de hârtie și desenează planul bucătăriei: ce FORMĂ ai vrea să aibă, pe unde se face accesul și pe unde intră lumina. De ce corpuri ai nevoie, de cât spațiu de depozitare, de ce electrocasnice nu te poți lipsi și unde le vei amplasa.
Vezi ce elemente nu poți schimba (geamuri, uși, țevi) și orientează-te în funcție de acestea. Analizează ce te-a nemulțumit în bucătăria ta veche și renunță la toate acele lucruri sau îmbunătățește-le.
Desenează masa, scaunele, dulapurile, aragazul și chiuveta. Imaginează-ți în ce parte ar trebui să se deschidă ușa frigiderului ca să ai cât mai mult spațiu. Lărgește culoarele pe care ai nevoie să te miști când pregătești sau servești masa. Nu face pași în plus! Lasă-ți cât mai mult spațiu de depozitare în apropierea aragazului și mesei/ insulei de bucătărie, astfel încât să îți fie comod să ajungi tot.
Acum e timpul să fii creativ: creează un MOODBOARD
Ia o duzină de reviste și decupează din ele orice te inspiră pentru această nouă bucătărie, fie că e vorba de cuvinte, obiecte de artă, citate, texturi, electrocasnice sau chiar elemente de mobilier.
Gândește-te ce stare vrei să-ți dea această bucătărie și adaugă 2-3 culori. Vizualizează viața ta și a familiei tale în acel spațiu. Ce stil vi se potrivește cel mai bine? Minimalism, maximalism, tradițional sau clasic? După ce strângi cât mai multe idei, lipește toate bucățile decupate pe un carton ca să îl ai în față pentru următoarea etapă.
Studiază piața
În fiecare an apar noi obiecte smart, gadgets și materiale inovatoare. Așadar, studiază diferite tipuri de suprafețe de lemn și află care sunt cele mai rezistente la căldură și umezeală. Vezi tipurile de blat și plăci de ceramică ușor de curățat. Află ce fel de aragaz, cuptor sau frigider îți ușurează viața, economisesc energie electrică și totuși arată bine, în stilul dorit de tine.
Folosește “life hacks”
Te ajută mult să folosești anumite tips & tricks care să îți ușureze viața, cum ar fi:
- ”pot filler”, un robinet poziționat în zona aragazului pentru a umple direct vasele de gătit.
- bandă magnetică pentru cuțite – se fixează pe perete, deasupra nivelului la care poate ajunge un copil și păstrează cuțitele în siguranță.
- în loc de un coș de gunoi, pune 2 sau 3 separate pentru a recicla separat plastic, sticlă, metal, etc.
- organizează un ”message board”- o mica tablă de scris pe care să îți notezi lista de cumpărături
- mânerele nu sunt neapărat necesare – poți folosi mecanisme speciale de deschidere/ închidere fără mâner.
- în partea de jos a dulapurilor de bucătărie de lângă aragaz poți instala sertare adânci, speciale pentru cratițe și tigăi.
- escaladează – poți prelungi dulapurile de bucătărie până în tavan, chiar dacă rafturile de sus vor fi mai puțin accesibile, acestea îți vor oferi extra spațiu pentru lucrurile folosite mai rar.
Ajustează lumina
Înainte să termini de planificat bucătăria ta de vis, asigură-te că oferi suficientă importanță corpurilor de iluminat. În primul rând, e nevoie de lumină puternică în zona de gătit, deasupra blatului și a aragazului. Poți pune corpuri suspendate sau poți încorpora becurile în mobilier.
Apoi, discutăm de mai multe tipuri de nevoi: avem nevoie de lumină puternică atunci când mâncăm dar care poate fi reglată în una discretă în zona de dining, atunci când vrem un mediu mai relaxat. Joacă-te cu lumină caldă și lumină rece în funcție de gusturile tale și ale familiei tale.