Indiferent de vârsta copilului tău- decorarea camerei sale este o provocare. Vrei să îi creezi toate condițiile pentru a se dezvolta armonios, însă vrei să îi lași loc pentru ca să-și manifeste personalitatea. Ai nevoie de materiale rezistente și calitative dar știi că vor fi deteriorate de carioci și lipici. Vrei să aibă loc să se odihnească, să-și depoziteze lucrurile dar și să se joace.

Este important să cântărești bine și să vii cu un plan bine pus la punct înainte de a începe, așa că iată recomandările noastre:

1.Intră în pielea lor!

Eu ușor să privim prin ochii noștri de adult nevoile copiilor, însă asta nu înseamnă că o camera potrivită pentru noi îi va face pe ei să se simtă la fel de bine. Încearcă să cobori la înălțimea copilului tău și să vezi lucrurile din această nouă perspectivă: de ce are nevoie? Ce piese de mobilier sunt poziționate prea sus și nu ajunge la ele? Ce zone sunt importante pentru relaxare? Dar pentru joacă?

2.Creează o zonă pentru… creație.

De multe ori îți încurajezi copilul să picteze, să modeleze plastilină sau să citească, însă nu are un spațiu potrivit pentru asta? Noi te sfătuim să creezi o zonă specială pentru creație iar atunci când va crește, aceasta se va transforma ușor într-un birou. Alege scaune comode, care să îi țină spatele într-o poziție bună, o masă dintr-un material rezistent și ușor de curățat și spațiu de depozitat SMART pentru fiecare dintre hobby-uri, separat.

3.Încurajează dezvoltarea copilului prin decor.

Când alegi posterele/tablourile pentru camera copilului, poți alege unele educative în loc de unele pur decorative! De exemplu, harta lumii, postere cu litere sau cifre sau desene cu animale și denumirile lor. Astfel copilul tău va putea să învețe mai repede și să se împrietenească cu aceste noțiuni, avându-le mereu în jurul său, în camera sa.

4.Niciodată nu e prea mult spațiu de depozitare!

Deși nu e asta prioritatea atunci când decorăm camera copiilor, acest aspect se poate transforma rapid într-o problemă, atunci când copiii cresc și nu mai au spațiu pentru lucrurile lor. Astfel, recomandarea noastră este să variezi spațiul de depozitare, începând cu dulapuri, rafturi și continuând cu spații flexibile- cum ar fi coșurile și cutiile sau spațiile ascunse, cum ar fi sertarele de sub pat.

5.Adaugă culoare.

Discută cu el/ea și află care sunt culorile sale preferate, ce texturi îi plac și de ce. Alege câteva dintre ele și aplică-le în zugrăveală, mobilă și decorațiuni. Decorează camera astfel încât să îi dea copilului o stare de bine, să îl umple de energie sau să îl relaxeze, să îl facă să evadeze în povestea sa preferată sau în desenul animat preferat.

6.Focus pe joacă

Pentru a stimula dezvoltarea copilului  tău prin joacă, este bine să îi aducem condițiile potrivite pentru a se juca în camera sa. Asta înseamnă un spațiu potrivit, lumină naturală dar și focus pe joacă: noi te sfătuim să îi creezi o vitrină specială pentru jocuri și jucării, hobby-uri, sport și trofee.

7.Libertate

Probabil aceasta este cea mai mare diferența între camera ta și camera sa: nu uita să îi lași libertate! Fie că e vorba de libertate de mișcare, de creștere, de schimbare, de adaptare… acest cuvânt trebuie să rămână laitmotivul. Va trece prin diferite perioade de creștere și vrei să nu fie încorsetat de o cameră care nu i se mai potrivește. Așa că atunci când îi decorezi camera, ai în minte cuvântul LIBERTATE.

8.Colțul de relaxare- cheia liniștii copilului tău.

Joacă, depozitare, creație, culoare, educație- dar cum rămâne cu odihna? Un copil odihnit înseamnă și părinți odihniți și fericiți! Așa că e indicat să investești timp & energie în amenajarea unui ”cuib de relaxare” pentru copilul tău, un loc în care să citească, să doarmă sau să viseze cu ochii deschiși. E nevoie de câteva ingrediente ”magice”, cum ar fi perne moi, texturi delicate, luminițe discrete, un paravan, un cort teepee sau un baldachin și jucăria sa preferată.

Cum decorăm CAMERA COPIILOR?

ARKIA© 2024