A venit momentul să-ți alegi arhitectul? În principiu, nu există arhitect bun sau arhitect rău. De asemenea, nu există client bun sau client rău. Pentru fiecare client există arhitectul potrivit, iar noi te vom ghida în acest proces pentru a-ți găsi arhitectul-pereche!

Ce să faci?

Primul lucru pe care să îl faci este partea de ”research”. Vezi feedback-ul clienților, al celorlalți arhitecți, etc. Discută cu cei care au lucrat deja cu acel arhitect și află povestea colaborării lor, punctele lor forte și slabe.

Ești atent la reacția arhitectului atunci când îi povestești ce îți dorești. Observă dacă e activ în cadrul discuției, dacă îl simți capabil să transpună în proiect sentimentele tale și tot ceea ce dorești tu. Prima întâlnire cu orice arhitect este o consultație și este foarte valoroasă, pentru că de acolo pleci cu informații indiferent dacă îl vei alege pe el sau nu.

Du-te cu mintea deschisă și fii pregătit să treci peste barierele unei relații convenționale. Nu este nimic convențional în relația cu arhitectul – tu primești o persoană străină în cadrul familie tale și e nevoie de încredere și deschidere ca să îi recunoști autoritatea și experiența în domeniu.

Este posibil să fie cazul ca de la început, de la prima discuție, până la final, să ajungeți la un rezultat diametral opus… și care chiar să vă placă! Așa că dați timp acestei relații și construiți.

Ce să nu faci?

Niciodată să nu-ți iei drept arhitect pe un prieten. Dacă o faci, fă-o pe responsabilitatea ta! Arhitectul trebuie să fie imparțial. Însă îl poți ruga pe arhitectul prieten să se uite pe proiect, să-ți dea un sfat sau să fie alături de tine în anumite momente și să te învețe ce să mai întrebi în plus.

Nu te aștepta să fie Mafalda, Samantha sau alte vrăjitoare, nu este ghicitor în stele! Nu are de unde să știe ce îți dorești dacă nici nu încerci să-i sugerezi.

Nu-i cere un preț pe metrul pătrat! Creația și transformarea viselor tale în realitate nu se taxează per kilogram.

Ferește-te de arhitecți care nu-și știu valoarea. Întotdeauna, un arhitect bun va ști exact cât valorează și acela va fi prețul pe care îl va cere.

Nu te aștepta să-ți dea soluția la prima întâlnire. Procesul de creație este unul laborios și evoluează de la întâlnire la întâlnire. Nu este matematică.

Arhitectul potrivit la locul potrivit poate valora mai multe decât o mie de sfaturi de la amatori, prieteni sau colegi. Așa că alege-l după un proces atent de selecție, comunică transparent cu el nevoile tale iar apoi oferă-i șansa de a-ți construi casa pe ca o visezi!

ARKIA© 2024