Obiectele de artă aduc un plus de personalitate oricărui spațiu, culoare și textură și, nu în ultimul rând, unicitate. Vorbim de tablouri, ceramică, sculptură, schițe sau alte obiecte de artă care sunt produse fie în serii mici, fie unicat, de cele care pot fi atribuite unui artist și care, în timp, devin investiții.

Iată 5 reguli după care să ne ghidăm atunci când alegem obiecte de artă pentru casa noastră:

Alege arta cu inima

”Frumusețea este în ochii celui care o privește” a spus foarte bine Platon, pentru că arta este relativă și foarte personală. Împreună cu designerul interior ales, caută obiecte de artă pe gustul tău și stabilește o relație specială cu acele obiecte, care îți dau o stare de bine.

Ia-ți timp pentru research

Cine este artistul și care e povestea sa? Ce l-a inspirat pe artist? Care este prețul de piață? Care este subiectul tabloului/obiectului de artă? Care este tehnica de lucru? Are mai multe opere în aceeași serie? Poți merge la atelierul artistului, poți discuta cu un curator sau poți face cercetarea online.

Click pentru pagina de Facebook a artistului Ion Sălișteanu

Nu alege arta în funcție de stilul casei

Indiferent de stilul casei tale, alege în primul rând lucrările care te fac să evadezi din realitate și cu care simți o conexiune. Stilul & decorul spațiului se pot ajusta pentru a face loc lucrărilor de artă și a le pune în lumina perfectă. Este în regulă să ieși un pic din zona de confort și să vezi cum obiectul de artă te face să-ți vezi casa cu alți ochi!

Click pentru pagina de Facebook a artistului Iulia Toader

Analizează investiția

Află cât de multe informații poți pentru a înțelege valoarea obiectului de artă și respectiv a artistului, dacă prețul îi va crește în timp sau nu, dacă e o investiție bună sau nu. Mergi în galerii specializate, la licitații, consultă un specialist în artă care îți poate estima valoarea obiectului și prețul potrivit.

Click pentru pagina de Facebook a galeriei de artă Renaissance Art Gallery

Găsește locul perfect

Apelează la un designer interior pentru a găsi metoda perfectă de înrămare și pozitionarea ideală a piesei achiziționate, dar și modelarea ambientului care să o pună în evidență așa cum îți dorești.

Este vorba de înălțimea la care o așezăm, dar și de modalitatea optimă de luminare ținând cont de reguli clare si de faptul că lumina directă poate să dăuneze tablourilor, de exemplu. De asemenea, există factori de umiditate ce pot să deterioreze calitatea pânzei.

În concluzie, achiziția de obiecte de artă ar trebui să fie un proces, arta este subiectivă și este cel mai bine să ”alegi cu inima”, dar îți recomandăm să lucrezi cu un specialist în obiecte de artă pentru a face o investiție reușită și apoi cu un designer pentru a-i găsi locul ideal în casa ta.

ARKIA© 2024